Jajka od kur z wolnego wybiegu

Oto kilka najważniejszych właściwości odżywczych jajek kurzych:

  • Białko: Jaja kurze są jednym z najlepszych źródeł białka pochodzenia zwierzęcego, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w optymalnych proporcjach.
  • Witaminy: Jaja kurze są bogate w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym B12, biotynę i kwas foliowy.
  • Minerały: Jaja kurze są dobrym źródłem minerałów, takich jak żelazo, fosfor, selen i cynk.
  • Tłuszcze: Jaja kurze zawierają tłuszcze, ale większość z nich to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia.

Oznaczenia na jajkach:

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego, tj. kur niosek karmionych ekologicznym pokarmem i trzymanych w naturalnych warunkach.
  • 1 – jaja wiejskie w wolnego wybiegu, tj. kur niosek trzymanych w budynkach lub na wybiegach, mających swobodny dostęp do karmy i wody.
  • 2 – jaja z chowu klatkowego, tj. kur niosek trzymanych w klatkach.

Sposoby chowu kur niosek:

  • Chów klatkowy: Kur nioski trzymane są w klatkach o niskim standardzie życia, mają ograniczoną przestrzeń ruchu i możliwość wykonywania naturalnych zachowań. Ten sposób chowu jest uważany za najmniej humanitarny i jest zakazany w niektórych krajach.
  • Chów wolnowybiegowy: Kur nioski trzymane są w budynkach lub na wybiegach, mają swobodny dostęp do karmy i wody oraz możliwość wykonywania naturalnych zachowań, takich jak kąpiel w piasku czy kopanie w ziemi.
  • Chów ekologiczny: Kur nioski karmione są ekologicznym pokarmem, trzymane w naturalnych warunkach, na przykład na wybiegach, mają dostęp do ziemi i zielonej trawy.

Pamiętaj, że jako konsument masz wpływ na to, w jaki sposób kurczaki są hodowane, więc warto wybierać jaja pochodzące z chowu wolnowybiegowego lub ekologicznego.